Stanley Primary School. Twickenham.

Client: LB Richmond.
Contract value: £8 million
Stage C-L commenced Jan 2010

The project is for the amalgamation and expansion of two existing three form entry schools, Stanley Infants School and Stanley Juniors School, to form a new combined four form entry Primary School (4FE). The two existing schools are located on one shared site in Teddington, south west London, and are linked both in terms of pupil’s progression from one to the other, and physically by a shared playing field. The project, which has existed in some form since 2007, is part of London Borough of Richmond’s wider programme to increase the number of Primary School places across the borough. Meadowcroft Griffin Architects was selected as the lead designer for the Stanley School project in July 2009, through a competitive OJEU process.

Accommodation is increased with improved identity by consolidating the new school towards the western end of the site around the existing Junior School. Open space is balanced by demolition most of the existing Infant school building, which is of a lower grade fabric.

Four new build elements are proposed:
• A two storey block on the southwest corner of the site, containing nursery and Children’s Centre, to benefit from under-used outside areas and link to Reception and Year 1 to form the new exemplar EYFS wing.
• A single storey extension to the 1960s Junior Block containing Reception classes and a new kitchen and servery.
• A two storey entrance and administration wing, forming a shared main entrance in the centre of the south side of the site, on Strathmore Road, with other separate secure entrances created along Strathmore Road for different areas.
• A two storey block of classrooms with a hall and studio, along the south side of the playing field

The retained existing school buildings are to be re-configured and refurbished to varying degrees in oreder to maximize re-use of existing accommodation.

New outdoor classrooms are provided for all year groups, the existing sports pitch is retained but rotated through 90 degrees, a new car park is formed at the east end of the site, and other existing external spaces are retained and upgraded.